Klima servis

Redovno održavanje auto klima sistema

Klima servis

Redovno održavanje auto klima sistema

Klima u automobilu je nešto bez čega više ne možemo da zamislimo vožnju. Međutim održavanja klime se setimo uglavnom u letnjem periodu kada osetimo da klima više ne hladi kako treba. Takav odnos prema klima sistemu je pogrešan. Klima sistemi zahtevaju održavanje kao i svi ostali sistemi na vozilu, a neredovan servis uglavnom vodi ka skupim popravkama.
Jedna od zabluda je da se redovnim servisiranjem samo dopunjava freon(rashladno sredstvo), i da to treba da se radi tek kada freon "iscuri", odnosno klima oslabi. To nije tačno! Redovnim servisom se menja ulje u sistemu koje se u radu prlja, a služi tome da olakša rad kompresoru. Kompresor je klipni što znači da u njegovom radu postoji stalno trenje i zato je neophodno da to trene ima adekvatno podmazivanje. Nedovoljna količina rashladnog sredstva, zapljano ulje, vlaga... dovode do problema u radu kompresora, koji je ujedno i najskuplji deo sistema. Takođe u toku jedne godine u proseku dođe do gubitka 3-8% freona. A nedostatak freona dovodi do toga da se kompresor više opterećuje kako bi postigao adekvatno hlađenje. Samim tim se više haba, što na kraju dovodi do ozbiljnijih oštećenja. Iz tog razloga preporučeni period servisiranja klima uređaja za vozila mlađa od 5 godina je svake dve godine. Dok je za starija vozila preporuka da se servis radi svake godine.

SCT Klima servis SCT Klima servis podrazumeva sledeće:
  • Vakumiranje sistema i samim tim testiranje na curenje.
  • Punjenje sistema adekvatnim rashladnim srestvom.
  • Punjenje sistema adekvatnim uljem.
  • Testirenje kompresora.
  • Testirenje hlađenja u vozilu.

Ukoliko prilikom redovnog servisiranja vozila ne menjate filter kabine(klime), bilo bi poželjno da isti zamenite. Ovo je potrebno da naglasite prilikom zakazivanja!

Postupak traje u proseku 1h. Ukoliko se u toku testiranja sistema detektuju kvarovi na klima sistemu (curenje, pogrešni pritisci, kvar kompresora...) koje nije moguće na licu mesta otkloniti, zakazuje se drugi termin za popravku klima sistema. Pokušaj punjenja odnosno detektovanje kvara se u tom slučaju naplaćuje 1,500 dinara(uračunat PDV).

Koji freon koristimo?

U mogućnosti smo da servisiramo sva vozila proizvedena od 2000. godine pa do danas. Servisiramo vozila sa "starim" freonom R134a kao i nova vozila sa freonom R1234yf.
Važne napomene?
U slučaju dijagnostikovanja kvara vršimo zamenu svih delova klima sistema na vozilu.
Ne vršimo ugradnju polovnih kompresora niti bilo kog dela. Servis vršimo isključivo ugradnjom novih delova!
Takođe vršimo servis klima sistema na električnim EV i hibridnim PHEV vozilima za šta imamo međunarodno priznat sertifikat.

Koliko košta redovan servis/dopuna klime?
Pogledajte na stranici cenovnik


Kako mogu da zakažem?
Nema potrebe za nekim komplikovanim zakazivanjem. Samo nam se obratite na neki od sledećih načina i mi ćemo Vas pozvati i oko svega se dogovoriti

SCT NA FACEBOOK-U
MOGUĆNOSTI PLAĆANJA


Cards
Sve usluge Safe Chip Tuning-a možete platiti virmanski (preko računa), gotovinom ili platnim karticama Visa, MasterCard, Maestro ili DinaCard.
scroll up